Alles over amfibieën

Een ander woord voor amfibieën is Amphibia. Deze dieren zijn koudbloedig. Verder zijn de amfibieën te herkennen doordat ze meestal klein zijn. Ze vallen van ook onder gewervelde dieren. Deze amfibieën hebben een glad en kaal huis. Sommige van de dieren kunnen in het water leven. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan kikkers en padden, salamanders, maar ook wormsalamanders. Over heel de wereld kun je zo een 7300 verschillende soorten kikkers vinden. Verder kun je zo een 760 verschillende soorten salamanders vinden. Naast deze vele verschillende soorten kikkers en salamanders, heb je ook 200 soorten wormsalamanders. Andere woorden voor kikkers en padden is Anura. Een ander woord voor salamanders is Caudata en voor wormsalamanders is het Gymnophiona.

Amfibieën over de wereld en in Nederland

De meeste amfibieën komen op plekken waar het lekker warm is, maar toch ook vochtig is. Je zou denken dat je amfibieën niet in Nederland kunt vinden, maar dat is niet zo. Er zijn verschillende soorten amfibieën die je zowel in Nederland als in België kunt vinden. Zo heb je bijvoorbeeld 13 verschillende soorten kikkers in deze landen. Ook heb je 6 verschillende soorten salamanders, die je bij ons kunt vinden. De wormsalamanders zul je niet zo snel tegenkomen. Dit komt doordat ze nauwelijks gezien worden. Deze dieren leven voornamelijk onder de grond en in het water.

Kenmerken van de amfibieën

Het woord amfibieën komt eigenlijk een beetje van het Grieks. In het Grieks heb je het woordje amphi-bios. Dit betekent dubbelleven. Dit past dan ook goed bij de amfibieën. Dit komt doordat deze diersoorten op het land en in het water leven. Je kunt de kikkers herkennen aan de kop, brede bek en de 4 poten. De salamanders kun je herkennen aan het lichaam. Deze is langgerekt en heeft een lange staart. De wortel salamanders hebben in tegenstelling tot de kikkers en de salamanders geen poten. Ze lijken eigenlijk op een grote worm. Ook kunnen ze vergeleken worden met een kleine slang.

Related Posts

Dieren op aarde

Er zijn verschillende diersoorten die op aarde leven. Zo zijn er bijvoorbeeld zoogdieren, waar de mens ook bij hoort. De mens is een warmbloedig dier, wat betekent…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *