Alles over sponsachtigen

De wetenschappelijke naam voor de sponsachtigen dieren is Parazoa. Onder de Parazoa kun je soms ook plakdiertjes bij meetellen. Sponsachtigen dieren zijn dieren die geen weefsel hebben. Je kunt deze dieren vinden in verschillende zeeën en oceanen. Ook heb je sponsachtigen die in zoetwater leven. Dit worden ook wel zoetwatersponzen genoemd. Over heel de wereld kun je over het algemeen zo een 5000 verschillende soorten sponzen vinden. Deze sponzen hebben geen weefsel en hebben ook geen organen in het lichaam. De sponzen kun je in 3 klassen onderverdelen, namelijk glassponzen, gewone sponzen, kalksponzen.

Wat eten sponsachtigen?

Sponzen kunnen eten door middel van het filteren van water. Op deze manier kunnen ze het voedsel vangen. Doordat ze op deze manier hun eten naar binnen werken, wordt ze ook wel stofzuigers van de zee genoemd. Door middel van de constante waterstroom zijn er ook bepaalde diertjes die hiervan kunnen profiteren. Je kunt hier denken aan bijvoorbeeld kleine garnalen en krabben. Deze dieren zitten dan in de sponzen en kunnen daar eten wanneer de sponzen het voedsel naar binnen werken. Op deze manier kunnen deze kleine waterdieren heel makkelijk aan eten komen. Dit kan ook nadelig zijn. Deze garnalen en krabben kunnen soms te groot worden. Hierdoor kunnen ze vast blijven zitten in de sponzen.

Badspons in de badkamer

Een van de meest bekende sponzen, die wij kennen, is toch wel de badspons. Deze badspons wordt onder de douch gebruikt. Er zijn natuurlijke varianten van de badspons. Deze worden opgevist door middel van een sleepnet. Dit net gaat zo een 4 tot 50 meter de diepte in. Soms is het zelfs niet mogelijk om met de sleepnetten de sponzen te bereiken. Wanneer hier sprake van is, dan zullen duikers de zee in gaan om de sponzen te vangen. Nadat ze de sponzen hebben gevist, dan worden de sponsen op het dek gelegd om af te sterven en weg te rotten. De goede sponzen worden vervolgens schoongemaakt en goed opgedroogd.

Related Posts

Alles over neteldieren

Een ander woord voor neteldieren is ook wel Cnidaria. Deze dieren zijn eenvoudig gebouwd en zijn vaak zeedieren en soms zijn het ook zoetwaterdieren. Je kunt hierbij…

Alles over weekdieren

In deze blog zal er meer verteld worden over weekdieren. De meeste weekdieren hebben geen inwendig skelet, maar een week lichaam. Er zijn weekdieren, die wel een…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *